Akne kod beba: bubuljice koje ne trebaju izazivati zabrinutost

0 - 12 mjeseci
Akne kod beba: bubuljice koje ne trebaju izazivati zabrinutost

Kod pojedinih beba, ovo stanje dolazi i prolazi gotovo neprimijećeno, jer novi roditelji uza sve ostale brige oko hranjenja, prematanja i spavanja gotovo da ih “odrade” u hodu.

Koji su simptomi akna kod beba?

Akne kod beba uglavnom su blage i pojavljuju se gotovo uvijek, u 99% slučajeva, samo po licu. Tipično, pojavljuju se na čelu, obrazima i bradi, a izgledaju kao malene bubuljice s bijelim završetkom. Od ostalih promjena na koži, primjerice ekcema, razlikuju se po području pojavljivanja. Ekcem se pojavljuje i po drugim dijelovima tijela, a ne samo licu.

Što ih uzrokuje?

Liječnici nisu u potpunosti sigurni koji je uzrok njihova nastajanja, no vjeruju da su kao i kod tinejdžera i odraslih, glavni razlog hormoni. Naime, bebe u dobi od oko mjesec dana odjednom dobe navalu androgenih hormona, a ti hormoni utječu na stvaranje masne kože, a s vremenom i na nastanak akni. S vremenom se hormoni ustabile i akne nestaju. Vjeruje se da oksitocin i prolaktin, hormoni koje beba dobiva putem majčina mlijeka, ne utječu na pojavu akni.

Kako ih tretirati?

Akne kod beba nestaju same od sebe, dakle kada se ustabili rad hormona, nakon otprilike mjesec dana. Ako posjetite pedijatra vjerojatno će vam savjetovati ispiranje ili brisanje lica toplom vodom nekoliko puta dnevno. Dok neke majke tvrde da je majčino mlijeko upravo najbolji lijek, dokaza za to nema. Ni slučajno nemojte akne dirati ili istiskivati jer osim što će bebi biti izazvana nelagoda, moguć je i ostanak ožiljaka.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako akne ne nestaju ili nestaju pa nastaju nove nakon više od mjesec dana zadržavanja, posjetite pedijatra. Također, ako djeluje da je beba u bolovima na dodir akne ili ako su popraćene nekim drugim neobičnim simptomima poput letargije, slabog apetita ili većih problema sa spavanjem. Ako ne nestanu spontano, moguće je da će pedijatar prepisati kremu za tretiranje ili čak oralni antibiotik, no vjerojatnost za potrebom antibiotika je mala.

Izgledaju kao akne, ali lako se zabunite. Što još podsjeća na akne kod beba?

1.) Infantilne akne

Ako beba još u dobi od 3 – 6 mjeseci ima akne, vjerojatno je riječ o infantilnim aknama. Kod ovih akni područje bubuljice znatno je crvenije i upaljeno. Ova vrsta akni više podsjeća na one kod odraslih te uključuje i pustule (gnojne prišteve) pa i ciste, a ne samo bubuljice i mitesere. Za razliku od novorođenačkih, infantilne akne uglavnom su nasljedne i vežu se uz roditeljsku povijest akni. Kao i novorođenačke, rijetko trebaju neki poseban tretman, osim ako je riječ o velikoj količini crvenila ili oteklina.

2.) Infekcija

Infekcije herpesom ili bakterijske infekcije Streptokokom grupe B izrazito su rijetke, a mogu se dogoditi samo ako je majka bila zaražena za vrijeme poroda. Uza sva testiranja u trudnoći vjerojatnost za to je izrazito mala jer liječničko osoblje je za vrijeme poroda obaviješteno o mogućim infekcijama te ima uvid u zdravstveno stanje rodilje.

3.) Ekcem

Kao i novorođenačke akne, pojava ekcema je poprilično raširena među bebama, no, ekcem je uzrokovan izrazito suhom, a ne masnom kožom. Blaži oblik ekcema može biti uzrok velikom broju malenih prištića koji podsjećaju na novorođenačke akne. S obzirom na to da se uglavnom počinje širiti obrazima, često se miješa s aknama. No, s vremenom više podsjeća na osip koji se razvija i širi i po drugim dijelovima bebina tijela, kao što su nabori, laktovi i koljena. Ekcem uobičajeno također nije ozbiljna bolest, a može se tretirati korištenjem blagog losiona na koži nakon kupanja.

Iako novorođenačke akne izgledaju bolno, bebu zapravo ne smetaju, niti uopće ne bole. Stoga roditelji bi se trebali opustiti i ostaviti ih da prođu same od sebe, uostalom, kako su i došle, te ih ne tretirati, jer razni preparati mogu samo pogoršati situaciju ili čak ostaviti nepotrebne ožiljke na nježnoj bebinoj koži.