Dijete u dobi od 18 do 24 mjeseca

18 - 24 mjeseci
Dijete u dobi od 18 do 24 mjeseca

U dobi između 18 i 24 mjeseca, Vaše dijete je iznimno napredovalo. Zubi su skoro svi na broju, vid je oštriji, a mozak bolje radi. Sada već može zakoračiti unatrag. Uživa, ne samo u Vašem, već i u društvu druge djece. Obratite pažnju na neofobiju koja se može pojaviti oko 2 godine života.

SLIČNE TEME:

Beba u dobi od 6 do 7 mjeseci

Beba u dobi od 8 do 11 mjeseci

Dijete u dobi od 12 do 17 mjeseci

 

Novi zubići

Fiziološki razvoj Zubići Vašeg mališana i dalje rastu. Za snažne i zdrave zube potreban je kalcij iz mliječnih proizvoda. Važno je i redovito pranje zubi! Vaše dijete sada može žvakati vlaknastu hranu poput leće.

Mnoštvo ideja

Fiziološki razvoj Nastavlja se djetetov razvoj mozga, sada je na 80% potpuno razvijenog mozga. Izvori esencijalnih masnih kiselina imaju važnu ulogu u razvoju neurona. Pripremajte jela od lososa i tune koja će nahraniti mozak Vašeg djeteta.

Znatiželjne okice

Osjetilni razvoj Vid se poboljšava, usporediv je s onim odrasle osobe, ali će moći vidjeti jednako kao i Vi s 4 do 5 godina života. Tada mu ništa neće promaknuti!

Korak unatrag

Psihomotorni razvoj Vaše dijete se sada može kretati unatrag. Učinit će sitne  korake unatraške ako krene u pogrešnom smjeru. Uz vježbu, bit će kao mali Michael Jackson!

Sportaš u razvoju

Psihomotorni razvoj Vaše dijete može voziti tricikl s oko 2 godine, a trčati bez da padne s 2 do 3 godine života. Sada može skakati s obje noge i popeti se gotovo svugdje. Malenom istraživaču potrebna je energija više no ikad. Pripremite i ponudite mu obroke s vlaknastim sastojcima.

Mali brbljavac

Govorni razvoj U ovoj životnoj dobi, Vaše dijete zna oko 12 riječi. Kako je u neprestanoj interakciji sa svijetom, za početak će koristiti kratke rečenice. Od 2. godine vrlo brzo će obogatiti svoj rječnik i ubrzo moći započeti pravi razgovor s Vama. Više ga nećete moći zaustaviti!

Uživa u društvu

Društveni razvoj Vaše dijete uživa u društvu druge djece. Kroz susrete i druženja naučit će kako razviti svoj vlastiti karakter i dosljednu osobnost. Moglo bi početi pokazivati znakove egocentričnosti što je često uzrok sukoba. 

Pribor za jelo

Sposobnost hranjenja Sada se zna koristiti priborom i jesti samostalno. Zna pravilno držati svoj nož , vilicu i uzimati hranu. Uskoro će moći držati čašu u jednoj ruci. Vaš mališan je samostalniji iz dana u dan.

Bljak!

Sposobnost hranjenja Oko 2. godine života postoji mogućnost pojavljivanja neofobije, pojava kada se dijete počne plašiti nove hrane. Trebali biste ga naviknuti na isprobavanje širokog spektra raznolike hrane. Vježbanje nepca s raznim novim okusima smanjit će rizik od pojave neofobije. Bogati jelovnici i mnoštvo recepata Vaši su aduti protiv ove pojave.