Istine i mitovi o dudi varalici

0 - 12 mjeseci
Istine i mitovi o dudi varalici

Zagovornici smatraju da u njima nema ništa loše, već dapače, smatraju ih boljom opcijom od sisanja primjerice palca ili prstiju, dok protivnici u njoj vide glavnog krivca za nastanak brojnih problema u razvoju djeteta poput stvaranja loše navike, lošeg utjecaja na rast zubi te utjecaja na razvoj govora.

Duda varalica izaziva navikavanje i ovisnost?

Jedan od najčešćih mitova vezanih uz dudu varalicu. Stručnjaci to ne smatraju problemom toliko dugo dok dijete ne traži njezinu cjelodnevnu prisutnost. Smatraju da je u redu ako je njezina upotreba ograničena korištenjem prije odlaska na spavanje ili kad dijete odmara. Kada se dijete kreće ili igra, duda se ne bi trebala nalaziti u ustima jer dijete bi tada trebalo biti dovoljno zabavljeno drugim predmetima ili osobama u svojoj blizini. Duda treba služiti kao utjeha i smirenje prije spavanja, te je dijete tada može prepoznati kao specijalnu “nagradu” prije odlaska na spavanje, a ne kao nešto loše ili posramljujuće.

Stručnjaci dakle smatraju da u dudi nema ništa loše, dokle se koristi racionalno, odnosno dijete ne treba njezinu cjelodnevnu prisutnost.

Jesu li neke dude bolje od drugih?

Iako danas svi proizvođači duda tvrde kako su njihove dude u potpunosti sigurne za razvoj i zdravlje zubi kod djece, neke se uvijek na tržištu ističu kao “bolje”. Nijedno istraživanje to nije potvrdilo, dakle i one najskuplje i najjeftinije su jednake što se tiče razvoja zubi kod djece, jer svako dijete “siše” dudu na drugačiji način – odnosno u drugom dijelu usta. Važno je jedino da se koristi duda primjerena za trenutačnu dob djeteta te da bude kupljena u “jednom dijelu”, a ne sastavljena od više dijelova jer u tom slučaju dijete bi moglo progutati sitnije dijelove.

Jesu li dude loše za zube i razvoj čeljusti?

Ako se koriste umjereno ne bi trebale imati nikakvog štetnog utjecaja za razvoj zubi ili čeljusti. Naglasak je na umjerenom korištenju, jer može imati utjecaj na razvoj gornje čeljusti i gornjih zubi u slučaju da je dijete konstantno koristi. No generalno gledano, stručnjaci vide više problema u korištenju bočice u krevetu neposredno prije nego dijete zaspi.

Utječe li korištenje dude na razvoj govora?

Kao što je već spomenuto i kod drugih mogućih utjecaja, isto je i s razvojem govora. Ako dijete dudu koristi povremeno, štetnih utjecaja neće biti. Dijete dok se igra i istražuje ne bi trebalo imati potrebe za dudom te stoga bi se i njegov govor trebao najnormalnije razvijati.

Kako se oprostiti od dude?

Iako vam se ponekad vjerojatno čini da se vaše dijete nikad neće oprostiti od svoje voljene dude, kao i s većinom dječjih navika – ona obično nestaje preko noći. Većina djece, ako ne i ranije, ostavi se dude između 3. i 4. godine. Važno je ništa ne forsirati, jer tako se samo stvara otpor i djeca obično tada tek namjerno ne žele prestati. Kada se iz nekog njima poznatog razloga na to odluče, vjerojatno će to učiniti sami i bez prevelike buke. Ako imate osjećaj da se to ipak neće dogoditi pokušajte na nenametljive načine pomoći djetetu. Poneka djeca ostave dudu jer “pošalju je nekom drugom djetetu koje je treba”, zamjene je za neku cool igračku ili slično. Kad dijete samo odluči prestati ili ga uvjerite da se ostavi dude varalice važno je više nikad je ne spominjati, jer inače dijete neće uspjeti shvatiti da mu ne treba i da može sasvim dobro preživjeti i bez nje.